Stay up-to-date with the latest news and events through my exclusive coverage! Click the button below to access my extensive collection of reportage images and immerse yourself in the stories that matter. Don’t miss out on this opportunity to stay informed and inspired – click now to see our latest coverage..

Any money coming from my wonderful supporters will be used towards the operational cost of my self-organised reporting assignments.

latest

Cicërima e ambasadorit të SHBA-së ndaj fashizmit serb: Një tradhti ndaj drejtësisë dhe të drejtave të njeriut në Ballkan

Hill nëpërmjet cicërimës së tij, inkurajon fashizmin serb, shtrembëron të vërtetën dhe promovon një narrative të sajuar kundër popullit shqiptar dhe grupeve të tjera etnike në rajon. Është e papranueshme që një ambasador amerikan të mbështesë veprime të tilla dhe është një tradhti ndaj vlerave të drejtësisë, të drejtave të njeriut dhe demokracisë që SHBA-ja pretendon se i përkrah.

Shprehja e keqardhjes nga ambasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill, për fushatën e bombardimeve të NATO-s mbi Serbinë është thellësisht shqetësuese. Kërkimi i faljes nuk është vetëm një fyerje për viktimat dhe të mbijetuarit e mizorive të kryera nga forcat e armatosura serbe të Jugosllavisë, por është gjithashtu një shuplakë për ata që luftuan për drejtësi dhe paqe në rajon.

Duke u përpjekur tërthorazi të shfajësojë Serbinë, Hill tregon një shpërfillje të plotë të së vërtetës dhe historisë së Ballkanit. Cicërima e tij nuk e pranon rolin që NATO luajti në ndalimin e gjenocidit dhe spastrimit etnik në rajon dhe është një akt prej një frikacaku duke u përpjekur t’i shfajësojë forcat e urrejtjes dhe dhunës në Serbi.

Për më tepër, cicërima e Hillit ndihmon dhe nxit shovinizmin dhe fashizmin serb. Hill nëpërmjet cicërimës së tij inkurajon dhe shtrembëron të vërtetën dhe promovon një narrative të sajuar kundër popullit shqiptar dhe grupeve të tjera etnike në rajon. Është e papranueshme që një ambasador amerikan të mbështesë veprime të tilla dhe është një tradhti ndaj vlerave të drejtësisë, të drejtave të njeriut dhe demokracisë që SHBA pretendon se i përkrah.

Është e rëndësishme të theksohet se mizoritë e kryera nga forcat e armatosura serbe të Jugosllavisë në të gjithë Ballkanin nuk ishin incidente të izoluara. Dhuna ishte pjesë e një fushate më të gjerë të spastrimit etnik dhe gjenocidit që ishte orkestruar nga regjimi i Millosheviqit. Qeveria dhe ushtria serbe shënjestroi shqiptarët, boshnjakët dhe kroatët në një fushatë brutale dhune që la mijëra të vdekur dhe shpërngulur qindra mijëra të tjerë.

Ndërhyrja e NATO-s ishte një përgjigje e nevojshme ndaj kësaj dhune dhe në fund ndihmoi për t’i dhënë fund konfliktit në Kosovë. Megjithatë, është e rëndësishme të pranohet se fushata e bombardimeve pati gjithashtu pasoja të padëshiruara, duke përfshirë zhvendosjen e disa civilëve serbë dhe dëmtimin e infrastrukturës anembanë Serbisë, por këto ishin pasojat e veprimeve të tyre kriminale përgjatë një dekade.

Përkundër këtyre pasojave të padëshiruara, fushata e bombardimeve të NATO-s ishte një ndërhyrje e domosdoshme që në fund shpëtoi jetë të panumërta dhe i dha fund dhunës në Kosovë. Kërkimi i ndjesës së Hillit nuk arrin ta pranojë këtë fakt dhe është një tradhti ndaj vlerave që SHBA pretendon t’i mbështesë.

Për më tepër, cicërima shfajësuese e Hillit për regjimin brutal të Millosheviçit është veçanërisht shqetësuese duke pasur parasysh klimën aktuale politike në Serbi. Udhëheqësi i vendit, Aleksandar Vuçiq, është një ish-ministër informacioni i regjimit të Millosheviçit dhe vazhdon të përhapë retorikë fashiste dhe të shërbejë si një bazë për Rusinë imperialiste në Ballkan. Qeveria në Beograd ka refuzuar të njohë pavarësinë e Kosovës dhe në vazhdimësi përpiqet të sabotojë dhe parandalojë përpjekjet ndërkombëtare për të vendosur paqe në rajon.

Situata në Ballkan mbetet e paqëndrueshme, me Serbinë që është duke u rreshtuar me politikën e jashtme agresive të Rusisë dhe duke nxitur tensione ndëretnike në të gjithë rajonin. SHBA dhe BE duhet të qëndrojnë të vendosura kundër agresionit serb dhe të punojnë drejt paqes dhe drejtësisë për të gjithë njerëzit në Ballkan.

Si përfundim, cicërima e fundit e ofruar nga ambasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill, për fushatën e bombardimeve të NATO-s mbi Serbinë është thellësisht shqetësuese. Është një tradhti ndaj vlerave të drejtësisë, të drejtave të njeriut dhe demokracisë që SHBA pretendon se i përkrah. Për më tepër, me këtë akt, ambasadori Hill po ndihmon dhe nxit shovinizmin dhe fashizmin serb dhe po inkurajon shtrembërimin e së vërtetës dhe promovimin e një narrative të sajuar kundër popullit shqiptar dhe grupeve të tjera etnike në rajon. SHBA-ja dhe BE-ja duhet të qëndrojnë të vendosur kundër agresionit serb dhe të punojnë drejt paqes dhe drejtësisë për të gjithë njerëzit në Ballkan.

Total
0
Shares
Prev
UK and Israeli PMs meet amid calls for accountability and justice

UK and Israeli PMs meet amid calls for accountability and justice

Controversial meeting as Israeli PM Netanyahu met UK counterpart Rishi Sunak at

Next
Defending Press Freedom: Condemning Violence and False Equivalence in Top Channel’s Attack

Defending Press Freedom: Condemning Violence and False Equivalence in Top Channel’s Attack

Condemning the attack is crucial, but Grida Duma's comparison of the incident to

You May Also Like
Total
0
Share